saját szoba

filmek, sorozatok

Ruben Östlund: Incident by a bank / Händelse Vid Bank (2009)

2017. október 08. 14:25 - wim

Mostanában játsszák a mozik A négyzetet, a svéd rendező Arany Pálmával jutalmazott filmjét .  Ami a díjakat illeti,  már két előző munkája, a Lavina és a Play sem volt híján az elismerésnek, az viszont kevésbé köztudott, hogy Ruben Östlund nevét egy Arany Medve révén ismerte meg a nemzetközi filmvilág. A díjat egy rövidfilmjéért kapta 2010-ben - ez volt az Incident by a bank, ami két hónapja online is nézhető.

A szűk 12 perc egy bankrablási kísérlet aprólékos rekonstrukciója. 2006 nyarán maga a rendező is szemtanúja volt az esetnek („gyáva bámészkodó” – hogy az ő szavaival éljünk), amikor két férfi megpróbált kirabolni egy fővárosi bankot. Igen bénán, tegyük hozzá. „Abszurd, szürreális élmény volt” – mesélte Östlund, aki pár évvel később csaknem száz színész közreműködésével újraalkotta az eseményt. A rá jellemző szenvtelen, dokumentarista stílusban, egy tétlen kíváncsiskodó szemszögéből. A történet egyetlen snitten, valós időben pereg, bár a "pörgés" talán erős kifejezés, ha a járókelők reakcióját nézzük.   Gyámoltalanság, töketlenkedés, a felelősségvállalás hiánya – Ruben Östlundnak nem kell másfél óra egy kiadós társadalomkritikához. Groteszk humorú, szórakoztató kis film.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr1712937675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása