saját szoba

filmek, sorozatok

Élni / Ikiru (1952)

2023. november 01. 23:51 - wim

Régóta készülök lefújni a port egyik kedvenc Kuroszava filmemről, az Ikiruról (Élni); most már tényleg itt az ideje, hisz a remake is elkészült. Utóbbi mellesleg nem is olyan rossz,  Élj! (Living) címmel fent van az HBO Maxon. Jóllehet, közelebb áll hozzánk térben és időben, azért az sem kifejezetten popcornmozi.

Mindkét filmet azoknak ajánlom, akik szeretnek lassan, ráérősen eltöprengeni az élet dolgain, és nem félnek az érzelmektől sem. A remake, Oliver Hermanus változata színvonalas, tisztes mestermunka, jól választott színészekkel, érdemes vele próbát tenni. (Külön érdekesség, hogy a forgatókönyvet Kazuo Ishiguro japán származású brit író jegyzi.) De hiába, nincs az a kisugárzása, mint a méltatlanul feledett régi, lassú fekete-fehér, majd’két és fél órás japán eredetinek.

ikiru.jpg

Habár Kuroszava legjobbjai közé sorolják, az Élnit ma már csak az elvetemültebb mozirajongók ismerik, sőt, szeretik. De mit is lehet szeretni egy magányos, beteg emberről szóló, hosszú, lassú, hetvenéves filmen? Legfőképp, hogy betartja, amit ígér, egyszerűen, hétköznapian válaszolja meg a címben rejlő kérdést. Takashi Shimura döbbenetes színészi játéka pedig garantálja, hogy az üzenet telibe, egyenesen a szívbe találjon. Némelyünket talán zavarhat a sajátos távol-keleti érzelmesség, pátosz vagy az enyhe didaxis, de mindezt ellensúlyozza az elbeszélés iróniája, és nem utolsó sorban a rendezői arányérzék. Ami Hollywoodban szirupos giccsé válna, itt megmarad szívbemarkoló, csöndes drámának.

images_1.jpg

A filmet Tolsztoj kisregénye, az Ivan Iljics halála ihlette. Több ponton követi azt, ám az életről való töprengéshez itt maróan gúnyos rendszerkritika is társul, tükröt tartva a háború utáni túlburjánzó japán bürokráciának. A történet főszereplője egy öregedő hivatalnok, Watanabe úr, aki megtudja, hogy rákos; alig fél éve van hátra, és most letaglózva szembesül a ténnyel, hogy nem is élt igazán. Nyom nélkül tűnik el, senkinek sem fog hiányozni. Mint azt a fontoskodó narrátor megjegyzi, „ez a férfi idestova több mint 20 éve halott”.  Élőhalott létének legfőbb színtere a Közügyi Osztály, ahol csaknem harminc éve nyomkodja a pecsétet az elé tolt kérvényekre, mielőtt elmerülnének a süllyesztőben. Aktahegyekkel telezsúfolt, sötét kafkai hivatal, a szűk helyiségben szinte érezni a porszagot... Hősünk a sokkoló tudás birtokában szó szerint lebénul. Arca rémült grimaszba dermed, szélütöttként vánszorog, és olyat tesz, amit eddig még soha: szabadságot vesz ki. Hátat fordít munkájának, hogy megkísérelje a lehetetlent, bepótolni az elvesztegetett időt.

Első próbálkozása, mondhatni, a legkézenfekvőbb, legközhelyesebb (lehetne): beleveti magát az éjszakába. Csakhogy Kuroszavánál ez a szekvencia részeg lealjasodás helyett a filmművészet egyik legmegindítóbb jelenetébe torkollik. Hideg futkos a hátunkon attól, ahogy az üveges tekintetű Shimura az élet rövidségéről énekel.

Következő kísérlete személyes kapcsolataira irányul, de miután ráébred, mekkora a távolság közte és imádott fia között, inkább fiatal kolléganője társaságát kezdi keresni, akivel véletlenül fut össze az utcán. Elvarázsolja a gyermeki, mindenért lelkesedő Odagiri (Miki Odagiri) elevensége, a vele töltött idő végül hozzásegíti a megoldáshoz. Rájön, hogyan adhatna értelmet az életének, ráadásul éppen a munkája révén. Mert sohasem késő. A jelenet hátterében a születésnapozó társaság hangos Happy Birthday-je egyértelműen utal rá, hogy itt és most belső újjászületés tanúi lehetünk.

hinta2.jpg

Nem sokkal a film közepe után azonban, még mielőtt meglátnánk, hogyan váltja valóra az elképzelését, példátlan hirtelenséggel ugrunk öt hónapot, és a főszereplő halotti virrasztásán találjuk magunkat. Hogy hogyan fejezte be,  amit elkezdett, azt már csak flashbackekből, visszaemlékezésekből tudjuk meg. Már nem erre fókuszálunk, hanem műve utóéletére. A hatás egyelőre friss és intenzív: a kollégák, családtagok hősként tekintenek az elhunytra, aki megküzdött a bürokratikus akadályokkal, és tett valami értelmeset. A rizspálinkától elázott hivatalnokok bőszen fogadkoznak, hogy követik példáját; hihetetlenül szürreális ez a részeg, szinte börleszkbe hajló esküdözés (különösen japánul), és persze egy percig sem vehető komolyan. Másnap - mint az ábra mutatja - minden marad a régiben.

Watanabe ül a hintán, a hóesésben - egyike a sok csodaszép beállításnak, közülük is a leghíresebb -, immár másodjára énekli, hogy „az élet rövid”, a félelem azonban szertefoszlott, számára a halál már nem létezik. Megtette, amit kellett. A többi legyen a mások gondja - kinek-kinek a magáé. Kuroszava Ikiruja a hét évtizedes porréteg alól is minden valamirevaló műalkotás örök parancsát sugározza, ami valahogy úgy szól (szabad fordításban), hogy „Változtatni kéne.”

Aki ehhez a mozihoz nem érez kellő türelmet, annak még mindig ott a remake. Gondolkodásra késztető, és a szomorú történet ellenére is felemelő filmek ezek.

(Ikiru: 9/10 - Living: 7/10)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr6818248417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása