saját szoba

filmek, sorozatok

Utódlás / Succession 1-2. (2018-2019)

2020. december 02. 18:59 - wim

Az idei Emmy győztes drámasorozatáról eddig csupa jót hallottam, és most, hogy végigértem a második évadon, én sem igen tudok mit hozzátenni, látni kell. Sokakat persze irritálhat a benne ábrázolt közeg, ez a pöffeszkedő milliárdosvilág, a sztori sincs mesésen kiszínezve, mint a Dallasban, csak a lényegre szorítkozik, mellőzve a szappanoperák öncélú kacskaringóit. Az Utódlás nem szól egyébről, mint a hatalomról, megtartásáról, illetve megszerzéséről, tekintet nélkül a törvényre, erkölcsre, továbbá mindenfajta vérségi kötelékre. Gyilkos szatírába oltott, kőkemény királydráma grandiózus játszmákkal, alantas szurkálásokkal, hozzá tökéletesen illő zenei aláfestéssel.

succession-s1-ka-1920-e1566168262667.jpg

A történet fókuszában álló Roy család feje, Logan Roy (értsd: le Roi) egy vidámparkokat, tévécsatornákat és egyéb sajtóorgánumokat birtokló, hatalmas médiabirodalom vezetője. Alakját Jesse Armstrong forgatókönyvíró eredetileg Rupert Murdoch médiamágnásról mintázta, de a figura olyannyira tipikus, hogy bármelyik hatalommániás despotát a helyébe képzelhetjük. A sztori Logan nyolcvanadik születésnapján kezdődik; mindenki azt várja, hogy végre megnevezi az utódját, de mint kiderül, eszében sincs. Egy szélütés azonban felülírja az elképzeléseit, és a döntést nem lehet tovább halasztani. Négy gyereke között elkezdődik a versengés, amin az sem sokat változtat, hogy az öreg idővel mégiscsak magához tér. Folyton, szinte epizódonként változnak az erőviszonyok, a kérdés viszont változatlan: kié lesz a korona?

Logan igazi gőgös, kőszívű hűbérúr (Brian Cox száz százalékig azonosul a vén haramiával), de az almák sem estek messze a fájuktól, a hangzatos neveket viselő utódok (Connor, Kendall, Roman és Siobhan) sem sokat hezitálnak, hogyha hátba kell szúrni valakit. Lassan halad előre a cselekmény, jó részét intrika, alkudozás, esélylatolgatás tölti ki, ám az akciótlan, beszélgetős jelenetek messze nem unalmasak. Sőt! Persze, ahhoz, hogy egy családi tanács vagy értekezlet alatt tövig rágjuk a körmünket, elsőrangú forgatókönyvre van szükség, sziporkázó párbeszédekre, na meg kiváló színészekre. Az Utódlás esetében mindegyiket kipipálhatjuk. Rendkívül erősek a karakterek, a figyelmet pedig folyamatosan ébren tartja a jellemek szüntelen hullámzása és a történet ebből fakadó kiszámíthatatlansága. Képtelenség eldönteni, ki lenne alkalmas vezető: az eredetileg kiválasztott, puhány Kendall (Jeremy Strong), a semmihez sem értő, cinikus Roman (Kieran Culkin), az ügyesen helyezkedő Siv (Sarah Snook), netán egy külsős?  

4d5f2cf34a7c115b3b3e725389af53f2bfe2f2753634ff154b71a9a15c47e21c80dd17f204f363013ea5676a49ae1e53.jpg

Egy részvényárfolyam-esés híre vesztes csatáéval ér fel, egy bizalmatlansági szavazás fölvetése kvázi államcsíny. Shakespeare-i szituációk elevenednek meg ízig-vérig mai kontextusban, miközben az elit figurák szájából lazán röpködnek a „fuck”-ok és az undok, bár szellemes beszólások. (Mindez már ismerős lehet a szintén Armstrong nevével fémjelzett Egy kis gubancból, de szerencsére itt nem zúdul ránk olyan töménységben a szöveg, így jobban kiélvezhetjük.) A humor a szereplők szintjén is jelen van, ilyen Greg és Tom, az ügyefogyott unokaöcskös és az ezerrel taposó új családtag csetlő-botló párosa (a Tomot alakító Matthew MacFadyen-nek sok felejthetetlen pillanatot köszönhetünk), vagy a valóságot hírből sem ismerő, elnöki álmokat dédelgető Connor. Nincs egyvalaki, akivel azonosulni tudnánk, csupa önző, szeretethiányos embert látunk, akik képtelenek őszinte érzelemre és minden percben úgy viselkednek, mintha színpadon lennének. (Ez magyarázza a sok idegesítő zoom-ot, kézikamerázást: a technikai fogás az állandó rivaldafényre utal, amiben hőseink a mindennapjaikat élik.)

1538049871-hbo-succession-s1_1.jpg

Egy általuk tönkretett élet csupán eltussolni való kellemetlenség ennek a minden szociális érzékenységet nélkülöző bagázsnak; ha úgy alakul, lelkifurdalás nélkül öntik kukába a fényűző lakoma összes fogását, amikor meg „vadászni” mennek, régi jó szokás szerint pár méterről lövik halomra az odaterelt vaddisznókat (mellesleg Magyarországon). Az Utódlás zsenialitása, hogy ilyen taszító karakterekkel szemben is képes olykor együttérzést ébreszteni. Sőt, megrendülést - bár utóbb néha kiderül, hogy megint átvertek bennünket. Mindkét évad monumentális fináléval zárul, külön-külön mindegyik akkora gyomros, hogy csak úgy szédelgünk tőle - és feldúltan várjuk a folytatást.

A harmadik évad forgatását ez év végére tűzték ki, ha késik is, reméljük, nem marad el. Aki pedig az első kettőre kíváncsi, az HBO-n megnézheti. (9/10)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr5116315890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása