saját szoba

filmek, sorozatok

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány / Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019)

2019. június 09. 23:20 - wim

30 évvel ezelőtt végezték ki Ted Bundyt, Amerika egyik lehírhedtebb sorozatgyilkosát. A Netflix már év elején ráugrott a lehetőségre, gyártott egy dokusorozatot (Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes), most pedig itt a játékfilmes verzió a szériát jegyző, amúgy sorozatgyilkosokra specializálódott Joe Berlingertől. Újabb és újabb örökmécsesek gyulladnak egy gazemberért, aki lássuk be, bőven rászolgált a felejtésre.

Az efféle figuráknak persze mindig megvolt a maga beteg kultusza (lásd Született gyilkosok), Bundy ráadásul kapós filmtéma: sima modorú, jóarcú gonosztevő kalandos háttérsztorival. Nem csoda, hogy az ő tárgyalásából kreáltak először médiaeseményt, ahol naná, hogy mindenkit lehengerelt ékesszólásával és manipulációs képességével. Végül harminc gyilkosságot ismert be, de azóta sem tudjuk pontosan, hány lány halála szárad a lelkén, úgyhogy logikus lenne a kérdés, minek kellett megint filmet forgatni róla, de a választ úgyis tudjuk: mert megnézik.

zac-efron-extremely-wicked-shockingly-evil-and-vile.jpg

Berlinger darabja annyiban mondható egyedinek, hogy nagyrészt Ted menyasszonya, Liz (Lily Collins) szemszögéből mutatja az eseményeket. Az ő emlékiratai szolgáltak a forgatókönyv alapjául, így a címben emlegetett hitvány alak helyett jó darabig csak egy gyengéd, figyelmes, gyerekszerető fiatalembert látunk, aki néha rejtélyesen viselkedik. Vérrel, erőszakkal egyáltalán nem találkozunk, a rémtettekről csak a hírekben vagy a tárgyaláson hallani. Az elbeszélés sokáig lebegteti Bundy bűnösségét, míg nagy nehezen Liznél is leesik a tantusz. A meleg színekkel festett, családi videókkal tűzdelt románc a gyanú erősödésével fokozatosan alakul bűnügyi történetté majd tárgyalótermi drámává. Ebből is, abból is kapunk egy keveset, a film ezeknek az alkotórészeknek felületesen összegyúrt elegye. Amíg lehet, Liz nézőpontját követjük, később a férfi ügyeskedését figyeljük: hogyan sikerül kétszer is megszöknie, majd később hogyan brillíroz a tárgyaláson.

screen-shot-2019-03-29-at-8_08_27-am.png

Aki nem ismeri az eredeti sztorit, annak talán tartogat némi izgalmat is ez a hosszú című mozi, továbbá az ábrázolás hitelességét sem lehet tőle elvitatni, kínosan ügyel a részletekre. Kellemes, klisés, átlagos darab, olyan semmilyen - kábé mint Bundy, a látottak alapján.

És itt vagyunk a Berlinger-féle koncepció lényegénél, ami a jó színészválasztásnak köszönhetően mégiscsak képes élményt nyújtani. Mindaz, ami a filmen elénk kerül, épp az álca, ami mögé nem lát be sem a barátnő, sem a közvélemény. A fellengzős, hatásvadász cím (egyenes idézet Edward D. Cowart bírótól) erre a kontrasztra irányítja rá a figyelmet: megtévesztő látszat mögött lapul a szörnyeteg. Akinek valódi lényéből itt nem sokat mutatnak, gondolnánk, csakhogy ez nem igaz - mert a semmilyenség is lehet félelmetes. Erről Zac Efron gondoskodik, remekül adja át a figura kiismerhetetlen simaságát, viszolyogtató ürességét. Meg sem kell magát erőltetnie, ezt a szerepet rá szabták  (olykor még a hasonlóság is zavarba ejtő); szépen kinőtt a nyálas szépfiú-skatulyából. Aztán ott van a Cowart bírót alakító John Malkovich - ő tényleg elég, ha csak „ott van”, már a jelenlétével súlyt ad az egyébként jól sikerült tárgyalótermi jeleneteknek. Szóval miattuk érdemes megnézni; kár, hogy a szerkezet széteső, a fináléban ömleni kezd a nyál (sokat már nem ronthat), a zenehasználat tétova, és van pár fölösleges cameó. A metallicások James Hetfieldnek integethetnek, emellett Jim Parsons sem szerencsés választás egy kvázi-dokumentumjátékban az ügyész szerepére: vághat akármilyen komoly képet, nekem akkor is Sheldon marad.

Mindent összevéve hiába is keresem, a nézői kíváncsiság kielégítésén túl nem látom az értelmét ennek a filmnek; minden pozitívumával együtt is csak egy közepes Bundy-ponyva lett, ami segít életben tartani a kultuszt.(6/10)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr9714886486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása